Urban jungle of onkruidparadijs?

 
Een dakopbouw geeft je extra ruimte en woonplezier, maar veel mensen vergeten dat je ook boven op de constructie aan de slag kunt. Wie geen eigen tuin heeft, tovert zijn dak gewoon om tot een urban jungle! (Of tot een onkruidparadijs, als je iets minder groene vingers hebt. Ook goed.)

Grofweg kun je groendaken – zo noem je daken met planten erop – onderverdelen in twee categorieën: extensieve en intensieve varianten.

Extensief

Extensieve groendaken zijn vooral voor de sier. Je plant het dak vol met een dun laagje gras, mos en/of vetplanten en laat de natuur vervolgens lekker haar gang gaan. Prachtig om te zien en laag in het onderhoud. Ideaal dus voor wie geen groene vingers heeft.

Intensief

Een intensief groendak is eigenlijk niet meer dan een tuin op hoogte – een daktuin, dus. En net als een tuin op de begane grond kun je die precies zo inrichten als je zelf wilt. Met wat mooie lounge- of tuinmeubelen en een barbecue maak je er een relaxed dakterras van, een luxe ligstoel zorgt voor de ultieme zonnebaadplek, en natuurlijk plant je daaromheen wat bloemen en planten om de boel op te fleuren. De smaak te pakken? Probeer dan eens groenten en fruit te verbouwen. Voor je het weet eet jij dit jaar van je eigen dak.

Minder stookkosten

Een fijn voordeel van zowel intensieve als extensieve groendaken is dat ze je dak extra isoleren en daarmee zorgen voor minder temperatuurschommelingen in de woning eronder. Met andere woorden: een lagere energierekening, want minder stookkosten – en in de zomer is het lekker koel in huis. Daarnaast dragen groendaken bij aan een schonere lucht en meer biodiversiteit (bijen en vlinders kunnen er hun hart ophalen), en is een daktuin natuurlijk ook gewoon hartstikke mooi om te zien.

Subsidie

Goed om te weten: voor een extensieve daktuin van meer dan twintig vierkante meter kun je in veel gemeenten een subsidie aanvragen. Veldhuizen Dakopbouwen adviseert je graag over de materialen die je kunt gebruiken bij de aanleg ervan.