Ook praktisch helpen we je verder

 
Wat komt er allemaal kijken bij het aanvragen van een vergunning? We beantwoorden al je vragen.

Heb ik een vergunning nodig?

Sommige werkzaamheden kun je zonder vergunning uitvoeren, maar voor de meeste verbouwingen heb je een omgevingsvergunning nodig. Doe voor de zekerheid de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.

Waarom heb ik een vergunning nodig?

Als iedereen in het wilde weg zou gaan bouwen, zou de stad in no time veranderen in een chaos. Om dat te voorkomen stelt de gemeente bestemmingsplannen op waarin vastligt óf, en zo ja, hóé er in een bepaald gebied gebouwd mag worden. Als je een vergunning aanvraagt, controleert de gemeente of jouw bouwplannen passen in het bestemmingsplan. Je kunt de bestemmingsplannen voor jouw regio inzien op ruimtelijkeplannen.nl.

Waar vraag ik een vergunning aan?

Je kunt een omgevingsvergunning tegenwoordig online aanvragen via omgevingsloket.nl. Daar kun je ook het verloop van je aanvraag volgen.

Wat heb ik nodig voor een vergunningsaanvraag?

Een belangrijk onderdeel van een vergunningsaanvraag zijn tekeningen van de bestaande en de nieuwe situatie. Daarbij kun je denken aan foto’s, kadasterdocumenten van het gebouw en de grond op schaal 1:1000 of 1:500, tekeningen van de gevels en verschillende verdiepingen op schaal 1:100 of 1:50, detailtekeningen op schaal 1:10 of 1:5, een beschrijving van hoe je de nieuwe ruimtes gaat gebruiken en technische informatie die bewijst dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit. Op de website van je gemeente kun je daar meer informatie over vinden.

Wat kost een vergunning?

Vergunningskosten verschillen per gemeente en veranderen ieder jaar. In 2017 hanteerde de gemeente Utrecht voor verbouwingen van onder de € 1.000.000 bijvoorbeeld een percentage van 2,26% van de bouwkosten, met € 133,30 als minimumbedrag. Let op: als het bouwplan niet in het bestemmingsplan past, betaal je een meerprijs.

Hoe groot is de kans dat ik een vergunning krijg?

Misschien vind je het fijn om een globaal idee te hebben van wat de gemeente van jouw aanvraag vindt voordat je je plannen tot in detail gaat uitwerken. In dat geval kun je een indicatie aanvragen. Meestal duurt het zes weken voordat je daarover advies krijgt.

Wie beslist of ik een vergunning krijg?

De gemeente beslist over jouw vergunningsaanvraag.

Hoelang duurt het voor ik een vergunning krijg?

In de wet is vastgelegd dat de gemeente binnen acht weken na je aanvraag een beslissing moet maken. Maak je gebruik van de uitgebreide procedure? Dan kan het zelfs zes maanden duren.

Mag ik gelijk gaan bouwen als ik een vergunning heb gekregen?

Ja, dat mag, maar wel op eigen risico. In de zes weken nadat je je vergunning hebt gekregen mogen anderen namelijk nog bezwaar aantekenen. Gelukkig is dat het allerlaatste stukje van de bureaucratische mallemolen. En als je samenwerkt met Veldhuizen Dakopbouwen, staat je dakopbouw twee weken later al als een huis!


Hebben we je vraag niet beantwoord, of weet je nog niet helemaal zeker of je een vergunning moet aanvragen? Doe dan voor de zekerheid de vergunningscheck op omgevingsloket.nl.